Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHUDOBA V ČR

Žijete v bídě? Spočítejte si to. Situace

je v Česku alarmující

New York/Praha - Klíčovou roli v boji proti chudobě hraje soukromý sektor, který je třeba zapojit jak na úrovni národní, tak i na úrovni mezinárodní. Na Valném shromáždění OSN to ve středu řekl český ministr zahraničí Jan Kohout. Česká republika je podle něj připravena se v tomto směru ve světě aktivně zapojit.

Světoví lídři se ve středu v newyorském sídle OSN dohodli na nových krocích, které by měly snížit počet lidí trpících extrémní chudobou, hladem či nemocemi. Svolali summit na rok 2015, během kterého se má schválit nový balík cílů namířených proti chudobě s důrazem na udržitelný rozvoj. 

"Každá ekonomika, ať vyspělá či rozvojová, musí plnit určité podmínky, aby byla schopna konkurovat na globálním trhu. Mezi tyto předpoklady patří vláda zákona a dobré vládnutí. Aby státy přilákaly zahraniční investory, musí nabídnout jistou úroveň finanční stability, srozumitelný a pevný regulační systém a opatření proti korupci a podvodům," řekl v OSN ministr Kohout.

Česká republika je podle něj připravena se aktivně zapojit do budování konkurenceschopné ekonomiky v partnerských zemích. A to podporou sdílených inovací a inkluzívních podnikatelských modelů, které zahrnují chudší skupiny lidí v těchto zemích.

Co přesně hranice chudoby znamená? V České republice platí následující:

Samostatně žijící osoba se považuje za chudou, pokud je její příjem nižší než 9 420 korun měsíčně. Pokud žije dospělý člověk s malým dítětem, stát jej považuje za chudého, pokud jeho příjem nepřekročí 12 246 korun. Pro čtyřčlennou domácnost se dvěma dětmi staršími třinácti let platí hranice 23 550 korun

Od roku 2010 podle Českého helsinského výboru přibylo téměř 86 000 osob žijících v domácnostech s příjmem pod hranicí chudoby. „Míra chudoby vzrostla a nejvíce se dotýká osob žijících v domácnostech nezaměstnaných (ze 41,2 na 46,4 %) a osob žijících v domácnostech se třemi a více závislými dětmi (z 20,9 na 24,5 %). Ačkoli míra chudoby se mírně snížila u neúplných rodin s alespoň jedním závislým dítětem, stále je velmi vysoká (z 37,7 na 36,3 %)," uvádí zpráva.

Chudoba se podle Českého helsinského výboru stále více týká žen než mužů (u žen v loňském roce vzrostla z 10 na 10,7 %, u mužů z 8 na 8,9 %). Z hlediska věku jsou pak podle zprávy nejvíce ohroženy děti do 17 let věku (chudoba u nich vzrostla z 14,3 na 15,2 %). Český helsinský výbor upozorňuje i na to, že mnohem vyšší počet lidí žije těsně nad hranicí chudoby, což znamená, že jejich roční příjmy jsou maximálně 131 880 korun, tedy v průměru 10 990 korun měsíčně. Lidí, kteří jsou těsně nad hranicí chudoby, v ČR žije 1,7 milionu, tedy 16,6 % populace. „Nejvíce jsou ohroženi nezaměstnaní (57,1 %), neúplné rodiny s alespoň jedním závislým dítětem (49 %) a jednotlivci starší 65 let (46,2 %)," dodává zpráva Českého helsinského výboru.