Jdi na obsah Jdi na menu
 


HDP EU

 

Dobré zprávy o výkonech evropských ekonomik ve druhém čtvrtletí letošního roku potvrzuje i eurozóna. Státy platící eurem dohromady zvýšily svůj hrubý domácí produkt o 0,3 %. Z recese jádro Evropské unie vytáhl zejména rostoucí dvojblok silných ekonomik Německo-Francie.
 

 

Hrubý domácí produkt zemí eurozóny stoupl mezikvartálně o 0,3 %.
 
Hrubý domácí produkt zemí eurozóny stoupl mezikvartálně o 0,3 %.
foto: Shuttestock

Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí vymanila z recese. Hrubý domácí produkt eurozóny i EU se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o 0,3 procenta. K oživení pomohl hlavně růst dvou největších ekonomik, Německa a Francie. Meziročně však hrubý domácí produkt obou regionů nadále klesá. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Ekonomika eurozóny vykazovala mezičtvrtletní pokles nepřetržitě od konce roku 2011. Dnešní údaje jsou mnohem lepší než odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali mezičtvrtletní růst 0,2 procenta. Ve druhém čtvrtletí HDP eurozóny klesl o 0,3 procenta.

 

Meziročně se hrubý domácí produkt v zemích platících eurem snížil o 0,7 procenta, i v tomto případě byl však o něco lepší, než čekali analytici. Ekonomika celé EU klesla o 0,2 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc upozornil, že ekonomiku eurozóny stále podkopávají rozpočtové škrty. Analytici předpokládají, že mezičtvrtletní tempa hospodářského růstu do roku 2015 pravděpodobně nepřekročí 0,4 procenta.

MMF minulý měsíc potvrdil, že v celém letošním roce očekává pokles ekonomiky eurozóny o 0,6 procenta. Dodal přitom, že Evropská centrální banka (ECB) možná bude muset přikročit k dalšímu snížení úrokových sazeb i k nekonvenčním opatřením na podporu hospodářského růstu.